De Ramadan is begonnen. Niet dat ik daar nu zo druk mee ben. Eigenlijk ken ik niet eens iemand die aan de Ramadan doet. Maar het hele fenomeen intrigeert me wel. Vasten om tot bezinning te komen. En op mijn bucketlist staat nog altijd het bijwonen van het Suikerfeest bij een familie thuis. Om de sfeer te proeven (en de lekkere hapjes). Om te horen van mensen wat deze periode voor hen betekent. Om te voelen hoe eten verbindt. Dus bij deze: ik laat me graag uitnodigen 😉. Meer lezen over vasten tijdens de Ramadan? De Groene Vrouw schreef er een interessante blog  over.

Mijn eigen ervaring met ‘vasten ter bezinning’ gaat niet veel verder dan een jeugdherinnering. Het was een deugd (zo’n woord dat je als kind helemaal niet begreep) om niet te snoepen tijdens de katholieke vastentijd. Dus een weekje of zes tussen Carnaval en Pasen. Alle snoep werd in een trommeltje gedaan. Wat je dan met Pasen in een keer opat. Om vervolgens de hele Pasen kotsmisselijk te zijn. Of niet.  Als het trommeltje de Pasen niet haalde….

Toch is vasten op het moment weer super hip. En krijgt ook steeds meer wetenschappelijke bijval. Bijvoorbeeld het intermittent fasting. Waarbij je de periode tussen 2 maaltijden behoorlijk oprekt. Of regelmatig een maaltijd overslaat. De gezondheidsvoordelen zijn legio wordt er gezegd.

Eerlijk gezegd heb ik het niet zo op dat soort ‘hippe vastenacties’. Waarom dan niet?’, denk je nu misschien. Nou, je creëert hiermee een erg onregelmatig eetpatroon. Prima (en ook zeker heilzaam) voor iemand die al een écht gezonde eetstijl heeft. De gevorderde onder ons. Maar niet geschikt voor iemand die de eerste stappen gaat zetten om gezonder en relaxter te leren eten. Zonder raar dieet. Waarbij je geen voedingsproducten uitsluit. De beginner om zo maar te zeggen.

Wil jij je fitter gaan voelen? Wil je afkomen van vage kwaaltjes die je een paar jaar geleden helemaal niet kende? Wil je makkelijker op gewicht kunnen blijven? Of misschien wat af willen vallen? Begin dan eerst maar eens met drie goede maaltijden per dag. Op vaste tijdstippen (‘Yep, ook op zondag’). Zonder tussendoortjes. Eigenlijk intermittent fasting voor beginners.

Op deze manier ‘vast’ je tussen de maaltijden door. Voor velen van ons al een hele opgave. Geen sultana’s om tien uur. Of zo’n zakje oplossoep rond de klok van vieren. Of een zak drop bij de benzinepomp rond half zes. Of een koekje bij de koffie rond een uur of acht ’s avonds. Nee, gewoon drie goed vullende maaltijden. Zodat je tussendoor je maag weer eens hoort knorren. Dit is namelijk heel normaal. Je maagdarmstelsel neemt even de tijd om er ‘effe een bezempje doorheen te halen’. Vergelijk het maar met stofzuigen. Dat maakt nu eenmaal ook wat herrie.

Zou jij het volhouden? Op drie maaltijden per dag? Niks meer en niks minder? Probeer het maar eens. Met een dag of vijf ben je eraan gewend. Je moet dan wel even gaan bedenken wat je precies gaat eten. Want op drie witte boterhammetjes met aardbeienjam ga je het niet redden (vertel ik je vast uit ervaring).

Kom ik weer even terug op die Ramadan. Mensen die Ramadan vasten weten precies wat ze het beste kunnen eten voor zonsopgang. Om de dag goed door te komen. Bijvoorbeeld door Harira te eten. Ik kwam er deze week een recept van tegen. Een vullende soep van kikkererwten, linzen en groenten. En daar kunnen wij nu weer van leren.

Dit soepje zit boordevol verzadigende eiwitten uit de peulvruchten. Volop vezels uit (alweer!) die peulvruchten en de groenten. En gezonde vetten door een klontje boter of olie te gebruiken. Dit vertraagt je maaglediging. Alle ingrediënten die nodig zijn om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. En dus ook jouw humeur en je eetlust. Eet de soep als lunch. Of als avondeten met een lekkere snee volkoren (zuurdesem)brood. Of als ontbijt. Tja, waarom eigenlijk niet?

Ik geef het recept ook gelijk maar even. Lekker vers en zonder allerlei chemische E-nummers. Vorige week gaf ik hierover een Facebook live.

Eerlijkheidshalve moet ik wel zeggen dat ik het nog niet zelf heb gemaakt.
Gaat deze week gebeuren. Laat jij me even weten of je het wat vindt.

Harira (4 vier flinke koppen)

 • 1 blik kikkererwten
 • 70 gram bruine of groene linzen (vers gekookt of uit blik/zak)
 • 1 ui
 • 2 stengels bleekselderij
 • 2 tenen knoflook
 • 4 mooie tomaten (of een blik gepelde tomaten)
 • snuf gemalen komijn
 • 1 theelepel kaneel
 • 2 theelepels gemalen gember (of een stukje vers geraspte gember)
 • 1 theelepel kurkuma
 • 1 theelepel (gerookte) paprikapoeder.
 • citroensap (vers geperst)
 • zout, (zwarte) peper
 • klontje roomboter of scheut olijfolie
 • halve liter water
 • vers gesnipperde peterselie of koriander
 • schep zure room

Hoe maak je het?
Snipper de ui en knoflook. Snijd de bleekselderij in stukjes. Smoor dit in de olie/boter glazig en zacht. Voeg de specerijen toe en laat even meebakken. Doe de tomaten (in stukjes gesneden) erbij. (Vul aan met groenteresten uit de groentela). Goed doorroeren en vijf minuutjes sudderen. Spoel de peulvruchten goed af en voeg toe, samen met het water. Laat dit zachtjes 20 minuutjes pruttelen. Af en toe doorroeren en misschien nog wat water toevoegen. Klaar? Breng op smaak met zout, (zwarte)peper en citroensap. Serveer in een mooie soepkom met gesnipperde verse peterselie of koriander. Eventueel met een schep zure room. Smakelijk eten.

Liefs Willieanne

PS. Woensdag 30 mei om 9.30 uur geef ik een facebook live over (sluip)suiker. Mis het niet. Like wel eerst even mijn Facebookpagina. Anders kom ik niet voorbij op je tijdlijn.