Maatje 42
Stel je voor. Je loopt een kledingzaak binnen. Een verkoopster loopt op je af en vraagt: ‘Kan ik je helpen’? Waarop je antwoordt: ‘Graag maat 42’. De verkoopster trekt haar wenkbrauwen op en zegt: ‘Wat dan in maat 42? Een broek, een jurk of misschien een trui?’. Jij zegt: ‘Maakt niet uit, gewoon maat 42’.

Je voelt het al. Een wat ongemakkelijke situatie. En een beetje vreemd. Toch doen we bovenstaande in ons dagelijks leven heel vaak. Niet in een kledingzaak. Daar weten we vaak precies wat we zoeken. Nee, het gebeurt in de supermarkt. Luister maar wat er dit weekend voor mijn neus gebeurde…..

Kn*rr
Een moeder liep met haar dochter (zo van een jaar of twintig) langs de Wereldgerechten van Knorr. Zonder te kijken draaide het meisje verschillende pakken om. ‘Deze heeft 509 calorieën, die met die kip 440 en deze iets van 470. We nemen dus die met die kip’. Voldaan gooide ze het pakket in hun wagentje. En de moeder vond het prima.

Nu was het mijn beurt om mijn wenkbrauwen op te trekken. Ik dacht de we het tijdperk van calorieën tellen achter ons hadden gelaten. Niet dus. En als ik heel eerlijk ben betrap ik er mezelf ook nog weleens op. Dit zit blijkbaar diep ingesleten. Terwijl ik ondertussen echt wel beter weet. Doe jij het nog, calorieën tellen? Lees dan nog even verder.

Voegt niks toe
Laat ik maar gelijk met de deur in huis vallen. Calorieën tellen is echt onzin. Een calorie is puur een maat voor de energie in jouw eten. Het zegt helemaal niks over de echte voedingswaarde van je maaltijd. Of wat jouw lichaam met die energie doet. Het zegt net zoveel als ‘graag maat 42’. Toch tellen we met zijn allen driftig verder. En worden elk jaar een beetje zwaarder. Ik zal je uitleggen hoe dit komt.

Een calorie is een natuurkundige afspraak voor een hoeveelheid energie die vrijkomt bij verbranding. Eigenlijk hebben we het ook nog eens over een kilocalorie. Maar ja, zonder al die nullen is het al ingewikkeld genoeg. Ze zeggen weleens ‘de ene calorie is de andere niet’. Puur fysisch gezien is dit niet waar. Een euro is en blijft een euro. Maar niet iedereen is even handig met die euro. Zo gaat het ook met die calorieën in je lichaam.

Ons bent zuunig
Onze darmbacteriën bepalen voor een heel groot deel wat er met de calorieën gebeurt. Nu heb je van die darmbacteriën die om het hardst schreeuwen ‘ons bent zuunig’. Die verbranden alle binnenkomende calorieën met de precisie van een boekhouder. Dit zijn de bacteriën van (hoe zal ik het zeggen) de vrouwen met volle rondingen. En je hebt van die darmbacteriën die er zich met een Jantje van Leiden af maken. Zo van ‘ongeveer is toch ook goed?’. Laat dit nu net de darmbacteriën zijn van de slanke dennen onder ons.

Nu kom ik bij een belangrijk punt. Je kunt zelf het tij keren. Laat die ‘Jantje van Leiden bacteriën’ nu net het soort zijn dat houdt van groenten, fruit en peulvruchten. En die boekhouders vinden alles wat snel verteerd en zoet is, heel erg fijn. Hier zit dus de crux. Kijk eens veel kritischer naar WAT je eet (voedingswaarde) in plaats van hoeveel ENERGIE je eet (calorieën). Zo nodig je de door jou gewenste darmbacteriën zelf uit. En ik vermoed dat jij de lapzwansen het liefst een uitnodiging stuurt.

Stop ermee
Dus, laten we het volgende afspreken. We stoppen met het tellen van calorieën. Het voegt niks toe. We kijken voortaan alleen nog naar de voedingswaarde van ons eten. Dat is ook nog eens veel leuker. Nu kan ik me voorstellen dat je het soms niet helemaal meer kunt volgen. Wat is nu WEL en wat is nu NIET gezond. Daar wil ik je graag een beetje bij helpen. Elke twee weken geef ik hierover een Facebook live. Afgelopen woensdag was het thema: ‘Brood, is dat nu WEL of juist NIET gezond’.

Hier kun je de live video terugkijken (kijk helemaal tot het einde, als je van bloopers houdt).

Liefs, Willieanne

PS. op woensdag 2 mei om 9.30 uur geef ik de volgende Facebook live. Wil je die niet missen? Like dan wel even mijn Facebookpagina. Zet ook gelijk even ‘meldingen voor berichten’ aan. Dan krijg je vanzelf een seintje als ik start. Heb je nog verzoeknummers? Mail ze even naar contact@tijdvoorpauze.nl.